Nejlepší vánoční cukroví – kdy jej začít péct, abyste všechno stihli

Adventní čas je v plném proudu a s ním i příprava na Vánoce a Štědrý den. Pečení k tomuto období neodmyslitelně patří a každá hospodyňka chce mít to svoje nejlepší vánoční cukroví. Pokud taky zažíváte …

Vánoční cukroví

Adventní čas je v plném proudu a s ním i příprava na Vánoce a Štědrý den. Pečení k tomuto období neodmyslitelně patří a každá hospodyňka chce mít to svoje nejlepší vánoční cukroví.

Pokud taky zažíváte vánoční shon a přemýšlíte, kam do nabitého rozvrhu pečení zařadit a jak mít vlastní nejlepší vánoční cukroví, tak pro vás v dnešním článku máme spoustu dobrých rad.

Vánoční cukroví známe již po mnoho staletí

Cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc a neodmyslitelně patří k adventní náladě a vánočním přípravám. První zmínky o vánočním cukroví datujeme již v 16. století, ale dnešní podobu byste v něm hledali jenom těžko.

Peklo se pouze z mouky z vlastní úrody a mělo také podobu figurek z ovoce vykrajovaná zvířátka k ochraně živých zvířat v hospodářství, nebo tvar kruhu jako symbol slunce.

Vánoční cukroví, jaké známe dneska, se objevilo v 19. století, a to pouze v bohatých rodinách. Nejčastěji bylo pečeno z vánočkového těsta.

Nejlepší vánoční cukroví může být i pečená štola
Vánoční štolu milujeme ke snídani (za foto díky Yulia Khlebnikova on Unsplash)

Po druhé světové válce se vánoční cukroví začalo připravovat i z nových a dražších surovin, a také se dalo zakoupit v cukrárnách.

Malé kousky a křehké těsto. To je návod na nejlepší vánoční cukroví

Příprava vánočního cukroví má svou posloupnost podle daného druhu. Určité druhy cukroví potřebují určitou dobu odležet, aby byly dokonale křehké.

Většina běžného vánočního cukroví má základ z křehkého těsta z hladké mouky, tuku (především másla) a cukru. Další ingrediencí bývá vejce nebo žloutek. Toho nejjemnějšího a nejkřehčího těsta docílíte rychlým zpracováním a použitím chladného tuku nakrájeného na menší kousky. 

S moukou byste měli tuk propojit hnětením co nejrychleji, ať se dalším rychlým propracováním spojí v hladké těsto. Vysoká teplota těstu nedělá příliš dobře, proto byste jej měli zpracovat rychle a v ne příliš vysoké teplotě.

Přečtěte si také:  Večerní rutina pro produktivnější ráno

Při přípravě většiny druhů cukroví je nutnost nechat odpočinout hotové těsto v chladu, a to alespoň několik hodin či nejlépe přes noc, protože se pak mnohem lépe tvaruje. Nemusíte se bát nechat těsta v chladu odpočívat klidně i týden a nebo zmrazit a před dalším použití nechat povolit.

Před tvarováním byste měli těsto z lednice vytáhnout asi 15 až 20 minut, ať se lépe tvaruje. Pokud se budete držet tohoto postupu, upečete to nejlepší vánoční cukroví!

Plánovací kalendář 2023 a 2024 ke stažení

Najdete v něm:

  • Dny v týdnu
  • Státem uznané svátky
  • Počet týdnů, počet pracovních dní v týdnu
  • Počet pracovních dnů a hodin v měsíci a čtvrtletí

Ideální pro vaše plánování:

  • Praktický formát A5
  • Přehledný a dobře čitelný
  • Vytisknete si jej jednoduše doma nebo v kanceláři
  • Je úplně zdarma

Kalendář 2023

ke stažení v PDF

Stáhnout kalendář

Kalendář 2024

ke stažení v PDF

Stáhnout kalendář

Luxusní vánoční cukroví si dokážete vytvořit sami doma

Pečete a chcete, aby si vaše cukroví nikdo nespletl a aby vaše výtvory skutečně vynikly na svátečním stole? Máme pro vás pár tipů na nevšední dekorace. Za zkoušku stojí třeba zlatavý třpyt, jedlé diamanty nebo čokoládové lanýže se šampaňským.

Při zdobení ovšem platí pravidlo, že méně je většinou více, proto nemíchejte více dekorů a výrazných barev. Ideálními kousky pro zdobení jsou perníčky nebo linecké.

Místo obyčejné cukrové polevy letos zkuste něco jiného. Exkluzivitu dodají kouskům cukroví ozdobná pera se zlatem, jejichž základem je bílá čokoláda a kterými můžete vytvářet krásné linky.

Obyčejnou bílkovou polevu vylepšíte zlatavým popraškem, který docílíte použitím cukrovým třpytivým pískem se zlatým nádechem nebo zlatými třpytkami.

Pokud chcete mít vánoční cukroví opravdu luxusní, tak se nebojte pořídit jedlý plát ze 24 karátového zlata, kterým můžete ozdobit třeba perníkovou chaloupku. Ceny se nemusíte bát, jeden plát vás bude stát něco okolo 100 Kč.

Plán pečení vánočního cukroví

Začněte správným rozvržením vašich časových možností. S mnoha činnostmi vám mohou pomoci děti a někde se rád zapojí i manžel.

Pokud můžete vánoční cukroví péct pouze o víkendech a do toho ještě zakomponovat úklid, vaření a péči o domácnost, dobře si rozmyslete, bez kterých druhů letos nechcete být.

Přečtěte si také:  Nestíháte? 3 tipy, jak mít více času

Příprava jednoho plechu vánočního cukroví trvá podle náročnosti druhu zhruba půl hodiny, a to včetně plnění formiček, válení těsta či vykrajování. Plech cukroví se poté obvykle peče osm až dvanáct minut.

Margotková kolečka jsou oblíbeným cukrovím nejen na Vánoce

Podle počtu druhů, pro které se rozhodnete si dokážete lépe plánovat a vypočítat čas, který vám pečení zabere.

Některé druhy vánočního cukroví jsou dobré, pokud je necháte nějakou dobu odležet, ale jiné druhy pečeme až na poslední chvíli či těsně před Štědrým dnem.

Poradíme vám, jaké cukroví patří do které kategorie a jak si celé pečení rozvrhnout, ať jsou vaše adventní víkendy příjemné, aby vám pečení vánočního cukroví perfektně klaplo.

Kdy začít péct nejlepší vánoční cukroví?

V rámci pečení se nejčastěji začíná s vánočními perníčky, které můžete péct už začátkem adventu.

Zadělané těsto byste měli nechat v lednici odležet alespoň dva dny a když budete mít upečeno, tak k hotovým perníčkům naskládejte do krabice také na poloviny rozkrojená jablka.

Upečené perníčky uložte na chladné a vlhké místo, například na sklepy, komory a balkony. Během dalších dní se můžete v klidu chystat na svátky a vánoční perníčky se mezitím rozleží a změknou. Poté akorát nezapomeňte na jejich zdobení cukrovou polevou, které také chvilku zabere.

Roman Paulus je vskutku Pan Stavař, dokoukejte až do konce

Poté se pokračuje s cukrovím z křehkého těsta, jako jsou třeba vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, pracny, ale také plněné cukroví, s jejichž náplní ovšem počkejte až těsně před svátky. Ke konci adventního období následuje sněhové cukroví a kokosky, kde lze taky uplatnit zbylé vaječné bílky.

A úplně těsně před svátky si nechte přípravu nepečených druhů cukroví, jako jsou oblíbená vosí hnízda a kokosové či rumové kuličky, které můžete začít chystat těsně před Štědrým dnem.

První prosincový víkend je čas na vanilkové rohlíčky, perníčky a štolu

Přípravu na víkendové pečení lze provést už v týdnu tím, že uděláte těsta, která by měla být vždy alespoň několik hodin odleželá.

Zadělání těsta na jednu dávku vánočního cukroví zabere okolo 15 minut, ale počítejte s odpočinkem, jelikož tato fáze je fyzicky náročnější na ruce. V tuto dobu se pusťte do přípravy vánočních perníčků, lineckého košíčků či marokánků.

Vanilkové rohlíčky podle Katky

Cukroví pouze pečte, ale zatím jej neslepujte a neplňte krémem. Kolem Mikuláše můžete upéct i vánoční štolu. Když nestihnete vše o víkendu, marmeládové druhy byste měli dopéct nejpozději v týdnu.

Přečtěte si také:  Jak se naučit cizí jazyk? Efektivní a rychlý plán pro viditelné pokroky

Než začnete s pečením, tak si nejdříve připravte všechny plechy. U cukroví jde o každou minutu a často stačí chvilka navíc a celý plech můžete spálit na uhel.

Pokud budete mít dostatek plechů, můžete pouze sledovat, jak pečení pokračuje a u toho třeba uklidit kuchyň.

Druhý prosincový víkend je v hlavní roli marmeláda a linecké

Pusťte se na plněné ořechy a na všechno dalšího, co ještě nemáte upečeno. V nejlepším případě by měly chybět už jen druhy plněné krémem.

Je také ideální čas začít plnit marmeládových druhů, především linecké cukroví, protože se jednotlivé chutě do svátků lépe propojí. A čekání si můžete zpříjemnit třeba sklenkou Rybízáku, které se mimochodem k lineckému velmi hodí.

Čerstvě upečené linecké cukroví má tendenci se lámat, proto je lepší, když je budete mít pečené kousky připravené z předchozího týdne a budete pouze spojovat.

Marmeláda k plnění by měla být hladká a bez kousků.

Tip, když máte opravdu málo času:

Pokud už vážně nic nestíháte, udělejte několik druhů vánočního cukroví ze stejného, univerzálního těsta.

Potom pouze vykrájíte jiné tvary a rozdílně je nazdobíte.

Z lineckého těsta kromě klasiky jdou připravit například stromečky s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou.

Ruce pryč a počkat až do Štědrého dne 😉

Krémy a zdobení si nechte na třetí prosincový víkend

Pokud jste dodrželi veškeré naše tipy k pečení vánočního cukroví, nemusíte být ve stresu. V tomto čase je ideální začít dělat máslové krémy a plnit poslední druhy.

Klasický máslový krém při uložení v chladu vydrží několik týdnů, ale krémy z másla a pudinku obvykle nepřežijí déle než sedm až deset dní. Můžete se věnovat také zdobení polevami či posypkami.

Zhruba 20 až 30 minut vám zabere zdobení jednoho plechu cukroví polevou. Ozdoby nezapomeňte sypat na ještě tekutou, nezatuhlou polevu či čokoládu, ať pořádně drží.

Čtvrtý prosincový víkend už máte nejlepší vánoční cukroví téměř hotové

Poslední víkend před Štědrým dnem patří nepečenému cukroví. K náročnějším druhům patří například vosí hnízda, k těm jednodušším nepečené kokosové či rumové kuličky. Den před Štědrým dnem náleží také pečení vánočky. Tak dobrou chuť a Veselé Vánoce!

Tak co, lákají vás vosí hnída od Romana Pauluse?

Za titulní fotku díky Laura James ze služby Pexels.